Dit artikel is voor jou als je één of meer van de volgende dingen herkent:
- Klaar bent met voeding tracken, maar het lastig vindt om maaltijden samen te stellen zonder calorieën te tellen.
- Gezonder wilt eten, maar niet goed weet hoe dat er in de praktijk uitziet.
- Merkt dat je eetgedrag onrustig is en je de hele dag aan eten denkt.
- Al eens intuïtief hebt geprobeerd te eten, maar dat vooral voor onrust zorgde.
Vaak hoor je dat je calorieën moet tellen om te weten hoeveel je eet. Daar zit een kern van waarheid in. Maar mijn vraag is: waarom moet je precies weten wat je eet?
Vaak komt dat voort uit het idee dat je je lichaam niet kunt vertrouwen, en dat je strenge regels nodig hebt om ‘goed te eten’ (wat dat dan ook mag betekenen). Maar stel dat juist die behoefte aan controle het vertrouwen ondermijnt.
Is het dan niet logisch dat je je lichaam moeilijk kunt vertrouwen, als je het zo lang hebt genegeerd? Dat is geen gebrek aan discipline, maar een teken dat je jouw lichaam al te lang negeert.
Misschien denk je nu: "Naar mijn lichaam luisteren? Ik heb géén idee hoe dat moet." Of je hebt het al eens geprobeerd, maar het bracht vooral onrust. Weet dat dat heel normaal is. Je hoeft niet van het ene uiterste naar het andere te gaan.
Ik zal niet ontkennen dat, in de wereld waarin we nu leven, het lastig kan zijn om echt naar je lichaam te luisteren. We leven in een maatschappij waar extreem belonend eten letterlijk op iedere hoek van de straat te vinden is. Supermarkten liggen er vol mee, en miljardenbedrijven zijn dagelijks bezig met het optimaliseren van je eetbeleving én marketing. Daar zijn we als mensen simpelweg niet op gebouwd.
Bovendien zijn er verschillen in hoe belonend eten wordt ervaren door mensen. Ook zijn er grote verschillen in hoe sterk het lichaam reageert op diëten, gewichtsverlies en energie-inname.
Onthoud vooral dit: er zijn vaak heel goede redenen waarom je het gevoel hebt ‘geen discipline’ te hebben rondom eten.
Ik kom in een volgende blog terug op hóe je beter naar je lichaam kunt leren luisteren. Voor nu wil ik de focus leggen op wat je nu al kunt toepassen om gezond te eten, op een niet-obsessieve manier.
Calorieën tellen wel, ook al tel je ze niet.
Deze leus is niet bedoeld om je elke verpakking te laten omdraaien om het aantal calorieën te scannen. Wat ik ermee bedoel, is dat je totale energie-inname op de lange termijn wél invloed heeft op je gezondheid.
Een eindeloos overschot in calorie-inname is waarschijnlijk niet bevorderlijk voor ons lichaam — maar eindeloos nadenken over wat, wanneer en hoeveel je eet, is dat ook niet.
Gelukkig zijn er manieren om gezond en gebalanceerd te eten zonder in een van beide uitersten terecht te komen.
Hierbij introduceer ik je het gebalanceerde bord.
Stap 1: Pak het juiste bord
Voor deze aanpak gebruik je een bord met een diameter van ongeveer 25 cm (een standaard dinerbord). Gebruik je een groter bord, laat dan wat ruimte over. Gebruik je een kleiner bord, vul het volledig en overweeg eventueel een extra portie daarna*
*Simpele vertaling: neem geen pizza bord, maar houd jezelf ook niet voor de gek met een gebaksbordje
Stap 2: De opdeling van je bord